Vacatures

PFAS vrij blusschuim nieuw

Kenbri Fire Fighting is dé specialist op gebied van PFAS vrij blusschuim.
PFAS vrij blusschuim is de beste balans tussen brandveiligheid en milieu-effecten.

 

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft meerdere restricties opgesteld voor de aanwezigheid van PFAS verbindingen in producten, waaronder ook blusschuim. De ontwikkeling van effectieve alternatieven gaat snel. De overgang naar deze fluorvrije schuimen (ook wel F3 schuimen genoemd) heeft behoorlijke implicaties en vergt een goede voorbereiding waar wij u bij kunnen helpen. 

 

Door de impact op het milieu wordt de wet- en regelgeving rondom PFAS en het gebruik van diverse PFAS in fluor houdend blusschuim steeds meer aan banden gelegd. Het gebruik van PFAS in blusschuim zal op termijn zelfs geheel verboden worden. Fluor vrij blusschuim heeft andere fysische eigenschappen en een andere blussende werking dan fluor houdend blusschuim. Daarom is de overstap naar fluorvrij blusschuim niet zonder gevolgen.

 


 

Download hier onze blusschuimbrochure

Evenwicht tussen brandveiligheid en milieueffecten.

 


 

Blusschuim

 

Omdat niet ieder brandscenario hetzelfde is, vereist iedere type brand een andere manier van blussen. Bij Kenbri hebben we voor ieder scenario en type brand de juiste blusmiddelen in huis, waaronder diverse soorten blusschuim. 
 
Wij zorgen ervoor dat u een weloverwogen keuze heeft gemaakt zodat u goed voorbereid bent als het er op aan komt!

 

 

Wat is blusschuim?


Blusschuim ontstaat na het mengen van blusschuimconcentraat met water. Dit wordt een premix genoemd. Na het toevoegen van lucht zal dit mengsel expanderen en vormt er een schuimdeken. Afhankelijk van de hoeveelheid lucht die wordt toegevoegd, vormt er een schuimdeken met verschillende diktes en eigenschappen.

 

Hoe wordt blusschuim gevormd?


Een zogeheten ‘tussenmenger’ voegt een constante hoeveelheid blusschuimconcentraat toe aan het water. Het mixen van water met blusschuimconcentraat resulteert nog niet direct in een werkend blusschuim, daarvoor is ook nog een hoeveelheid lucht nodig. Deze lucht wordt toegevoegd aan de premix met een ‘schuimmaker’. Bijvoorbeeld een ‘schuimstraalpijp’ of een ‘schuimkamer’. De hoeveelheid toegevoegde lucht resulteert in een bepaald type blusschuim. Wanneer er weinig lucht wordt toegevoegd aan de mix ontstaat er ‘nat’ schuim, dit wordt ook wel ‘zwaarschuim’ genoemd. Hoe meer lucht er aan de mix wordt toegevoegd, des te ‘droger’ het schuim wordt en hoe dikker het schuimdeken wordt.  Het volume van het geproduceerde schuim is in alle gevallen vele malen groter dan de mix zelf en valt te onderscheiden in 3 categorien, Zwaarschuim (1:20) – Middelschuim (20:200) – Lichtschuim (200:>1000). 

 

 

Soorten blusschuim


Blusschuim wordt gebruikt voor het blussen van diverse soorten branden. Bij kleinere branden wordt blusschuim vaak toegepast door middel van het blussen met een brandblusser. Bij grotere branden wordt blusschuim vaak gebruikt door schuimblusvoertuigen als brandweerwagens en hoogwerkers of door gebruik te maken van op locatie geïnstalleerde vast opgestelde blussystemen.  Bij Kenbri kunt u terecht voor vele soorten blusschuim toepassingen en systemen. Kenbri heeft een oplossing voor al uw brandscenario’s. 

 

Het SVM is leverbaar in vele soorten en kwaliteiten. Alle door Kenbri geleverde blusschuimen zijn onafhangkelijk getest op kwaliteit en duurzaamheid.  

 

De door Kenbri geleverde blusschuimen zijn vrij van schadelijke PFAS en siliconen houdende tenciden. 
 
Ondanks dat de meest gevraagde schuimtypes door vrijwel iedere SVM-fabrikant worden geproduceerd, is het niet per definitie zo dat deze automatisch identiek aan elkaar zijn. De verschillen uiten zich vaak in bijvoorbeeld de vorstbestendigheid, viscositeit en natuurlijk de keuringscertificaten.  


Download hier ons stappenplan
voor een goede blusschuimtransitie

 



 

Waarom blussen met schuim?


Waarom blussen met schuim_.jpgEen brand ontstaat door een combinatie van een brandstof, zuurstof, energie en de juiste verhouding van deze 3 elementen. Door een van deze elementen te verwijderen, wordt een brand geblust. Blusschuim is een zeer effectief voor het blussen van branden. Dit komt omdat het de volgende eigenschappen bevat: 
 

  • Damponderdrukking: een juist gesloten schuimdeken zorgt ervoor dat de dampen niet in contact kunnen komen met de aanwezige zuurstof en daarom niet kunnen ontbranden. 

  • Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand.

  • Verdrijvende werking: Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof hier verdreven.

 

Het juiste type blusschuim voor het blussen van een brand


Het juiste type blusschuim voor het blussen van een brand.jpgWelk type blusschuim u nodig heeft om te blussen is afhankelijk van meerdere factoren. Naast de belangrijkste factoren, namelijk de te blussen brandstof en in welk scenario, speelt het type hardware dat u gebruikt een belangrijke rol. Blusschuimen verschillen in viscositeit en bijmengpercentage. Hierdoor is het schuimsysteem in uw blusleiding of brandweervoertuig niet zomaar geschikt voor alle typen blusschuim. Het blussen met schuim en het ontwerpen van een blussysteem is onderhevig aan diverse regelgeving en richtlijnen. In sommige gevallen worden er zelfs (klant)specifieke eisen aan een blusschuim gesteld. Bij Kenbri Fire Fighting wordt de keuze voor het juiste type blusschuim bepaald naar aanleiding van een intensief begeleidingstraject (Management of Change). In dit traject behandelen we samen alle criteria voor het aanschaffen van het juiste blusschuim. U bent meer dan welkom om de mogelijkheden te bespreken, neem daarom contact met ons op.

 

NEEM CONTACT MET ONS OP