Vacatures
revisie_schuimblusvoertuig.png 14/01/2019

Complete revisie van een schuimblusvoertuig

Presteert uw schuimblusvoertuig niet meer naar behoren? Los van de oorzaak, bent u dan vooral benieuwd naar een zo efficiënt mogelijke en kostenbesparende oplossing. De aanschaf van een nieuw blusvoertuig is waarschijnlijk niet meteen de oplossing waar u op hoopt. Wist u dat revisie van uw blusvoertuig een uitstekend alternatief is? Hieronder leest u meer over de revisie van een schuimblusvoertuig van een van onze klanten.


Schuimblusvoertuig Rotterdam


Brandweervoertuigen zijn een opvallende verschijning. Dit komt zeker door de kleur, maar vaak ook door de afmeting. Een voorbeeld van een opvallend voertuig is ‘de SB van Rotterdam’. SB staat voor schuimblusvoertuig en is, zoals de naam al doet vermoeden, ontworpen om naast water ook met schuim te kunnen blussen. Naast materialen zoals slangen, haspels en twee dakmonitoren, is het voertuig voorzien van een waterpomp en een schuimpomp. Verder bestaat het voertuig voornamelijk uit leidingen en afsluiters om het schuimsysteem te laten functioneren. Dit alles wordt voortbewogen op een vier-assig Mercedes chassis. Een heuse ‘blusreus‘, zoals we dat dan noemen.
 

 

Doorlooptijd revisie schuimblusvoertuig

De complexiteit van een schuimblusvoertuig vraagt een iets andere aanpak dan we gewend zijn bij het reviseren. Naast het demonteren van de hardware aan de buitenkant van het voertuig moet ook het complete systeem aan de binnenkant van het voertuig ontmanteld worden. Onderdelen worden vervangen of gereviseerd. Daarom bedraagt de doorlooptijd van een complex project als dit al gauw 4 maanden. Hieronder een overzicht van de vervangen onderdelen van dit specifieke voertuig:
 

●    Kogelkranen
●    Naaldafsluiters
●    Vlinderkleppen
●    Hydrauliekslangen
●    Hydromotoren van de haspels
●    Hydraulische balanceerkleppen
●    Elektronische flowsensoren
●    Druksensoren
●    Schuimnozzle dakmonitor voor
●    Hydrauliekolie 
●    Filters
●    Haspelslangen
●    Handstraalpistolen
●    Dompelpompslangen
●    Bekabeling afstandsbediening
●    Geleiderails opbergkast dompelpompunit


Bovendien zijn de volgende onderdelen gereviseerd:

●    Beide dakmonitoren
●    Riser van voorste dakmonitor 
●    Waterpomp inclusief nieuwe bronzen waaier
●    Hydromotor waterpomp
●    Schuimpomp
●    Hydromotor schuimpomp
●    Drukregelaars

 

 

Testen voor het testen

Na onderhoud aan een brandweervoertuig of een blussysteem wordt standaard getest of deze weer 100% naar behoren functioneert. Zo bestaan er droge vacuümtesten, maar wordt er ook een functionele test uitgevoerd. Hierbij worden alle onderdelen los gecontroleerd. 

sb_vrr_191218_14.jpg

 
De ‘natte’ test

Een afnametest is altijd spannend. Dit is namelijk hét moment om de gehele werking van het blussysteem en het brandweervoertuig te testen. Voordat het ‘test-protocol’ gestart wordt, worden er diverse voorbereidingen getroffen. Zo is er voor de afnametest van dit schuimblusvoertuig op locatie een klein hydrantennetwerk aangelegd met een capaciteit van circa 15.000 liter bij 6 bar. Tijdens de eindtest wordt nagegaan of het voertuig de juiste capaciteit aankan. Er zijn drie flowmeters ingezet en uiteindelijk totaal circa 300 metingen opgenomen. 

 

Blusvoertuig weer als nieuw

Het schuimblusvoertuig van Rotterdam is met vlag en wimpel voor de afnametest geslaagd. Sterker nog: de klant gaf aan dat het voertuig zelfs beter functioneert dan voorheen. Dit laat zien dat revisie een goede (en vaak goedkopere) oplossing kan zijn voor een brandweervoertuig dat niet meer naar behoren functioneert. Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van blusvoertuig revisie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
 

GA TERUG
Neem direct contact op

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

 

Davy Perdijk

Medewerker binnendienst

Direct telefoonnummer: 0187 49 35 88

 

Of laat ons contact opnemen