Vacatures
Kenbri_blusschuim_4-min.JPG 11/10/2024

Beoordelingsrichtlijn (BRL) PFAS-reiniging

Momenteel wordt de schuimtransitie uitgevoerd. Binnen deze transitie wordt het huidige fluorhoudend blusschuim vervangen door een fluorvrij variant.  

 

Contaminatie van fluorvrij schuim met achterbleven PFAS moet daarbij worden voorkomen door middel van grondige reiniging. Dit proces van kwalitatieve reiniging is binnenkort vastgelegd in de beoordelingsrichtlijn (BRL). Ontwikkeld in nauwe samenspraak met diverse overheidsinstantie, zoals omgevingsdiensten, en inspectie instellingen maar ook met diverse marktpartijen als reinigingsbedrijven, laboratoria en afvalverwerkers. Het uiteindelijke proces is beoordeeld door een commissie van deskundigen en vastgelegd in een certificeringsprogramma door KIWA.

 

De uitdagingen van een zorgvuldige schuimtransitie:

 

Een goede voorbereiding is essentieel. De overstap van fluorhoudend naar fluorvrij blusschuim is een complexe operatie die een zorgvuldige procedure vereist. Het is niet simpelweg een kwestie van het ene schuim vervangen door het andere. Vaak is fluorhoudende schuim jarenlang in de schuimtanks opgeslagen, waardoor het hele blussysteem – inclusief de tank – vervuild kan zijn geraakt met PFAS. Dit is niet alleen schadelijk voor planten, dieren en mensen, maar het kan ook problemen opleveren voor de blussystemen zelf

 

PFAS verwijderen: geen gemakkelijke opdracht

 

PFAS is berucht om zijn hardnekkigheid; PFAS is ontwikkeld om water en vuil af te stoten.  Blus- en opslagsystemen kunnen daarom niet worden gereinigd  met enkel water.

 

Een grondige reiniging van het blussysteem en de opslagvoorzieningen is nodig om de jarenlange PFAS-contaminatie effectief aan te pakken. En omdat u de schuimtransitie in één keer goed wilt doen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat er geen PFAS achterblijft die het nieuwe, fluorvrije schuim kan verontreinigen.

 

Een zorgvuldig reinigingsproces

 

Gelukkig is er een oplossing: een adequaat reinigingsproces kan de resterende PFAS verwijderen. De BRL (Beoordelingsrichtlijn) heeft een stappenplan opgesteld om dit proces goed te begeleiden:

 

  1. Scope en startgegevens:  De eerste stap is het vaststellen van de uitgangssituatie en de benodigde gegevens.

  2. Reiniging en uitvoering:  Vervolgens wordt het blussysteem grondig gereinigd.

  3. Monstername en afvoer: Tijdens en na de reiniging worden monsters genomen om de reinheid te controleren en vervuild materiaal veilig af te voeren.

  4. Afvalstoffen en afvoer: Ten slotte worden alle afvalstoffen op de juiste manier verwerkt.

 

De BRL zorgt ervoor dat deze stappen onafhankelijk worden gecontroleerd en gecertificeerd, zodat u zeker weet dat uw opslag en systemen vrij zijn van PFAS en dat PFAS op een verantwoorde manier uit het milieu wordt verwijderd.

 

Begin tijdig en krijg deskundig advies

 

Omdat de schuimtransitie een complex proces is, is het belangrijk om op tijd te beginnen met oriënteren en inventariseren.

 

De specialisten van Kenbri staan klaar om u in elke stap van dit proces te adviseren en te begeleiden. Reinigen van het systeem is een onderdeel van een groter totaal.  

 

Als totaalpartner kunnen wij ervoor zorgen dat uw schuimtransitie soepel en succesvol verloopt.

 

Meer weten over onze aanpak om u te ondersteunen in de blusschuimtransitie?

 

Neem contact op met onze specialisten via hans.huizinga@kenbri.nl

GA TERUG