Wanneer u op zoek bent naar een brandweerslang is het belangrijk om u goed te oriënteren. Maar hoe bepaalt u welke slang u nodig heeft of welke slang in uw situatie de beste is? Brandweerslangen worden niet alleen gebruikt door de brandweer, maar ook bijvoorbeeld in de agrarische sector of in de scheepvaart. De eerste vraag is dan ook: waar wil ik hem voor gebruiken? Met verschillende productieprocessen beschikt iedere brandweerslang over andere eigenschappen. Kijk dus vooral ook naar het doel. Gaat u de slang intensief gebruiken? Dan is de slijtvastheid bijvoorbeeld erg belangrijk. Ligt de slang lange perioden in opslag? Dan is de bestendigheid tegen ozon een belangrijke factor.
Kijk voor de aanschaf van een brandweerslang daarom naar onderstaande punten.
Aan de hand van het doel van de slang kan worden bepaald aan welke eisen hij moet voldoen. Een brandweerslang is te beoordelen op vier verschillende eigenschappen:
Denk dus van tevoren goed na over welke eigenschappen voor u belangrijk zijn.
Er zijn verschillende soorten brandweerslangen. Er is onderscheid te maken tussen pers- en zuigslangen. Een persslang is geschikt voor bijvoorbeeld het blussen van een brand en een zuigslang voor de toevoer van water naar een blusvoertuig. Het verschil zit hem in de stevigheid van de slang. Een zuigslang moet steviger zijn zodat deze niet vacuüm kan worden gezogen.
Ook valt er onderscheid te maken tussen lage- en hoge druk brandweerslangen. De lage druk brandweerslang heeft een standaard lengte van 20 meter en wordt gekoppeld tussen de brandkraan en de pomp of van de pomp naar het verdeelstuk of de aanvalsslang. Een hoge druk brandweerslang bevindt zich op de haspel van een blusvoertuig en is een stuk langer.
Bij een lage druk brandweerslang zit aan het einde van beide kanten een zogenaamde (halve) storzkoppeling. Deze koppeling is bedoeld om de slangen aan elkaar of aan vaste armaturen te verbinden. De uiteinden worden in elkaar gedraaid op dezelfde manier als een bajonetsluiting.
Storzkoppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De maat is afhankelijk van de diameter van de slang en wordt aangeduid in een zogenaamde ‘nokafstand’. Houd dus bij de aanschaf van een lage druk brandweerslang deze nokafstand in de gaten.
Veiligheid staat in onze branche voorop. Let er daarom altijd op of een brandweerslang voldoet aan de internationale veiligheidseisen. Er zijn eisen waar een slang minimaal aan moet voldoen op het gebied van weerstand tegen knikken, slijtage, chemicaliën en weersinvloeden. Ook kunt u letten op de afwerking. Is de storzkoppeling goed vastgezet aan de slang door middel van een RVS bendeling? En is hij daarnaast voorzien van een beschermsok? Een goede afwerking zorgt ervoor dat de koppeling door de druk niet kan beschadigen.
U wilt er vanuit kunnen gaan dat uw brandweerslang betrouwbaar is. Wanneer er nood aan de man is, wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Om die reden is het van groot belang om een brandweerslang goed te onderhouden. Laat daarom regelmatig de conditie van de slang controleren. Er wordt dan door middel van een druktest gekeken of de slang nog in orde is en wat de staat is van de koppeling. Periodiek onderhoud van uw brandweerslang zorgt niet alleen voor een hogere betrouwbaarheid, het draagt ook nog eens bij aan de levensduur van de slang.
Wilt u graag meer advies over een brandweerslang? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.