Brandweermateriaal wordt zowel bij de brandweer als in de industrie toegepast. Naast persoonlijke beschermingsmiddelen, brandslangen en bijvoorbeeld straalpijpen bestaat er ook een variatie aan armaturen. We kunnen hierbij onderscheid maken tussen twee verschillende soorten armaturen: watervoerende armaturen en schuimvoerende armaturen. Deze armaturen zijn nodig voor het transport van bluswater door een slangleiding en dus een onmisbaar onderdeel van uw uitrusting.
Over het algemeen wordt er binnen brandbestrijding gebruik gemaakt van vier soorten armaturen:
Koppelingen zijn bedoeld om slangen met elkaar of met vaste armaturen te verbinden. Zowel binnen het brandweermateriaal van de brandweer als in de industrie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘storzkoppeling’. Deze koppeling bestaat uit twee gelijke delen die in elkaar kunnen worden gedraaid. Dit werkt hetzelfde als de zogenaamde bajonetsluiting. Er valt er onderscheid te maken tussen bronzen en messing koppelingen. Daarnaast is er keuze uit verschillende nokafstanden, slangtules en diameters.
Verdeelstukken zijn verkrijgbaar met klep- of kogelafsluiter. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze goed aansluiten op andere armaturen.
Er valt onderscheid te maken tussen 2-weg en 3-weg verdeelstukken, waarmee u de watertoevoer kunt opdelen in twee of drie vertakkingen.
Ook zijn er extra grote verdeelstukken met vijf verschillende koppelingen.
Een opzetstuk of standpijp is een aansluiting tussen de ondergrondse brandkraan (hydrant) en de brandslang.
Bij een ondergronds hydrant wordt eerst een opzetstuk geplaatst, voordat de slang kan worden aangesloten.
Een tussenmenger wordt gebruik voor het blussen met schuim. Door middel van de tussenmenger wordt het zogenaamde schuimvormend middel (SVM) gemengd met het water. Bij een goede tussenmenger is het mogelijk om de mengverhouding in te stellen. Zo kunt u de tussenmenger gebruiken voor toepassingen met zowel zwaar- als middelschuim.
Voor brandweermateriaal en armaturen gelden Europese normen. Deze normen zorgen ervoor dat het brandweermateriaal voldoet aan de gestelde veiligheidseisen. Een nadelig effect van blussen met water is namelijk corrosie en roestvorming van het materiaal. Om die reden is het belangrijk om te werken met geschikt brandweermateriaal. De NEN 3374 veiligheidsnorm geeft afmetingen en materiaaleisen voor watervoerende armaturen voor brandweerdoeleinden.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blogpost? Wilt u meer weten over de veiligheidsnormen rondom watervoerende armaturen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op
.