Reddingsvesten zorgen voor uw veiligheid op het water en zijn verplicht voor de beroepsvaart. Wat zijn uw ervaringen met opblaasbare reddingsvesten? Heeft u wel eens te maken gehad met een slecht functionerend reddingsvest?
In het verleden zijn er verschillende testen met reddingsvesten gedaan. De resultaten hiervan waren schrijnend. Meer dan de helft van de geteste vesten kwam niet door de inspectie heen.
Een opblaasbaar reddingsvest zit complexer in elkaar dan vanaf de buitenkant te zien is. De gebruiker van het vest gaat ervan uit dat het vest zijn werk gaat doen op het moment dat het nodig is. Het vest moet bij een noodsituatie immers een levensreddend middel zijn.
Hoe zit zo’n vest eigenlijk in elkaar? Opgesloten in de hoes zit de blaas van het vest, de activeringsunit, een CO2 patroon, een smelttablet, een veiligheidspin, een opblaasventiel, een reddingsvestlampje, een fluitje en een buddylijn. Reddingsvesten moeten automatisch geactiveerd worden zodra ze in contact komen met water. Dit gebeurt door het oplossen van de smelttablet. Als dit tablet oplost, vult het vest zich met lucht. Daarnaast is er bij opblaasbare vesten nog een onderverdeling in drijfvermogen, enkel- of dubbelkamer vesten, SOLAS of non SOLAS vesten, symmetrische of niet symmetrische blazen, merk en type vest.
Hoe weet u of een opblaasbaar reddingsvest betrouwbaar is en dat deze zich opblaast op het moment dat het daadwerkelijk nodig is? Vanaf de buitenkant is niet te zien of er een patroon in zit, of de smelttablet aanwezig is en of het pinnetje van de activeerunit uit gaat om het CO2 patroon te activeren. Om zeker te weten dat een reddingsvest goed werkt, is het verstandig een reddingsvest jaarlijks of tweejaarlijks (afhankelijk van het merk) te laten keuren. Dit moet dan wel door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Kenbri is zo’n gecertificeerd bedrijf en kan deze keuring voor u verzorgen.
Het is niet het meest belangrijk welk merk u aanschaft, maar wel dat u een vest kiest dat past bij de omstandigheden waarvoor het gebruikt wordt. De eisen voor een reddingsvest voor de pleziervaart zijn anders dan bijvoorbeeld de SOLAS reddingsvesten voor de beroepsvaart. SOLAS of MED reddingsvesten zijn de zwaarst uitgevoerde professionele reddingsvesten voor gebruik verder dan 15 mijl uit de kust. Deze vesten worden meestal gebruikt voor maritieme en offshore toepassingen. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
Wilt u vrijblijvend advies over reddingsvesten of wilt u uw vesten laten controleren?
Neem dan contact met ons op.
Meer weten over reddingsvesten of het onderhoud en de inspectie hiervan?
Bel één van onze specialisten:
T 0187 49 35 88